Twijtel 7
Foto ca 1970 (door P of B.P Hes)
In Makkinga liggen begraven Anne Koopstra (1887-1980)en zijn echtgenote Romkje Spoelstra (1887-1959) Anne Pieters Koopstra verkoopt in januari 1919 de woning en nog twee percelen aan Klaas Hes. Kad 2351, 2359 en 3169.
Jan Boek en Lutske de Vent zijn in 1900 getrouwd. Hun zonen Sietze Jacob (*1901) en Johannes (*1903) komen in Oldeberkoop ter wereld. Daarna verhuist het gezin naar Twijtel, waar blijkbaar geen kinderen worden geboren. Dochter Femmigje (*1909) komt in Duurswoude het levenslicht. Vader Jan is al die tijd arbeider.
Sjoerd Cats en Grietje Haveman trouwden in 1898 in Ooststellingwerf. Het paar woont eerst in Fochteloo. Sjoerd is landbouwer op Twijtel.
December 1918 biedt notaris Bakker uit oosterwolde te koop aan: "Voor Anne Pieters Koopstra. Een arbeidersstede te Twijtel od. Makkinga a.d. zuidkant van den weg, groot 0.87.61 H.A, bij den 1918) Klaas Hes is de koper.
Klaas Hes was landarbeider/veehouder. Hij moet hier in 1928 met Antje bij zijn vader Benjamin, die hier vermoedelijk sinds 1919 al woonde) ingetrokken zijn. Ze kwamen vanuit het woninkje ten oosten van de oude molenaarswoning op ‘oud’ Twijtel.
Dochter Joukje herinnert zich nog de voordeur ( in de voorgevel) die later verviel. In de woning en ook op de stallen hingen en stonden duivenkooien. Ze waren van oom Hartog Hes, die waarschijnlijk inwoonde bij Klaas en Antje?? Hartog was bakkersknecht bij bakker Van der Muur? en was TBC-patiënt.
De familie Hes woonde voordien aan het L-vormige weggetje op ‘oud’ Twijtel, niet ver van de molen.
Zoon Bennie had er o.a. een tijdje zijn groentehandel
Een oomzegger van Klaas, Peter Hes genaamd, nam in de jaren “70 het huis over. Eerst gebruikten ze het als recreatiewoning naast hun huis in Voorschoten. Later gingen Peter en zijn vrouw Annie Visser er definitief wonen. Waarschijnlijk heeft hij het in 1974 af laten breken, en er een modernere woning voor terug gezet.
Peter Hes plantte in die tijd ook de sparren op het erf, die nu al een aardig bos vormen.
De zandweg, die dus eerst doorlopend was, heeft nog vele jaren dienst gedaan als toegangspad voor dit perceel. Tijdens, of niet lang na de nieuwbouw kwam er ook een uitrit naar de Abbendijk, waardoor al eind 20e eeuw het oude pad geheel verdween.
Maak jouw eigen website met JouwWeb